Има лечение за косопада

Д-р Росица ДЕНЧЕВА

Косата има основна роля в естетичното възприятие на хората, което определя и интереса към начините за справяне с косопада.
Смята се, че нормално човек губи от 50 до 100 косъма на ден, без това да се отрази върху гъстотата на косата. За косопад може да се говори, когато опадалите косми са значително повече. Преди започване на лечение е важно да бъдат установени видът на косопада и причините за появата му. Това е работа на опитен дерматолог.

Косопад при жени

Множество състояния или заболявания могат да доведат до увреждане на космения фоликул, последвано от косопад.

1. Стрес: Променя функционалната активност на надбъбречните жлези и в резултат се увеличават нивата на стресовите хормони в организма, което определя и опадането на косата. Разрушаването на космения фоликул не става веднага, а обикновено след 2-3 месеца.

2. Ендокринни заболявания: Косопадът е честа проява при проблеми с щитовидната жлеза. Косата е разредена, суха и чуплива. ѝ

3. Повишени нива на мъжки хормони: При увеличено производство на тестостерон някои жени могат да страдат от оплешивяване, характерно за мъжете.

4. След бременност и при менопауза: В много случаи дори след нормално протекла бременност или при настъпване на менопауза се появява косопад. Това се обяснява с намаляване на женските хормони.

5. Недоимъчно хранене: При драстични диети или нерационално хранене с намален белтъчен прием космите стават сухи, чупливи и дори частично загубват пигмента си. Липсата на витамини, цинк или желязо могат да бъдат причина за разреждане на косата.

6. Травматичен косопад: при системно механично травмиране, като опъване при носене на кок или опашка, както и при използване на бои, обезцветители и други козметични средства е възможно да се наблюдава разреждане на косата. Някои козметични продукти нарушават киселинно-алкалния баланс на косъма и го правят чуплив, сух и без блясък.

7. Реактивен косопад: При някои състояния, като продължителна висока температура, кръвозагуба, психичен шок, може да се провокира окапване на косата. Реактивният косопад обикновено е напълно обратим в рамките на няколко месеца.

8. Прием на някои лекарства: Косопадът може да бъде реакция при лечение с цитостатици, антикоагуланти, противоепилептични и тиреостатични препарати.

Днес медицината разполага с редица методи, които са в състояние да предпазят косъма от разрушаване, стига лечението да започне навреме.
Средствата, с които се преодолява косопадът, са не само медикаментозни, а включват и промяна в начина на живот, когато причината за проблема налага това:

• Диета – здравата коса изисква балансирано хранене - богатата на витамини и минерали диета доставя на косата необходимите й желязо, цинк и витамини B и C.

• Режим на живот – редуциране на стреса, намаляване на използваните химически субстанции, които се прилагат директно върху косата.

• Системна терапия – най-често се прилагат таблетки - комплекс от витамини, микроелементи и аминокиселини. При хормонални проблеми се налага лечение с медикаменти, повлияващи хормоналния баланс на организма.

• Локална терапия - Стимулиращи лосиони и ампули – засилват растежа на косъма. При лек до умерен косопад те са достатъчни за спиране на опадането на косата.
- Миноксидил – вещество за лечение на мъжки тип оплешивяване, което доказа възможността си за повлияване и на женски тип разреждане на косата.

• Мезотерапия: метод, прилаган от няколко години в естетичната медицина за намаляване на разреждането на косата. Чрез серия от микроинжекции в областта на скалпа се инжектират комплекси от активни вещества, които стимулират растеж на косата. Процедурите се прилагат веднъж седмично, като са необходими поне 5-6 процедури за постигане на видим резултат.

Косопад при мъже

Андрогенна алопеция
Мъжкият тип опадане на косата е генетично определено и се предава от поколение на поколение. Рядко се проявява преди 20-годишна възраст. Основна причина е повишената чувствителност на рецепторите за мъжки полови хормони в космените фоликули. Основен хормон, чийто метаболизъм има отношение към мъжкия тип оплешивяване, е тестостеронът и по-точно неговият метаболит – дихидротестостерон. При предразположени хора мъжките полови хормони първоначално предизвикват скъсяване на фазата на космения растеж, а след това водят до изтъняване и отпадане на косъма. Най-често проявите на андрогенната алопеция се наблюдават при възрастни мъже, при които липсват над 70% от космената покривка на главата. Този процес обаче започва още в младежка възраст със задълбочаване на обезкосмената зона над челото, а впоследствие - в областта на темето. При мъжете, както и при жените, е възможно косата да се разреди и под влияние на хормонални проблеми, стресови фактори, лошо хранене.

Лечение на мъжки тип алопеция

Голяма част от хората с андрогенно оплешивяване се примиряват с това неприятно състояние. Медицината обаче разполага с множество лечебни подходи за намаляване и спиране на косопада:

• Локално лечение: Андрогенната алопеция се повлиява от веществото миноксидил. Най-добър ефект от този тип лечение има при разреждането на косата в областта над челото.

• Системно лечение: Съществува медикамент под формата на таблетки за лечение на андрогенна алопеция. Той блокира превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. Системното и продължително приложение на такъв препарат води до растеж на коса на мястото на преди това оголените зони. Характерно за този вид терапия е ефективността й само за времето на приложение на медикамента. След спирането на терапия порасналата коса отпада в рамките на 6-12 месеца.

•  Мезотерапия: Методът се прилага както при женски, така и при мъжки тип опадане на косата. Обичайно този метод допълва другите средства за лечение.

• Хирургично лечение: Присаждането на коса е хирургична процедура, която включва преместването на кожа, съдържаща космени фоликули, от една част на скалпа в друга. Пресаждат се генетично резистентни на оплешивяване фоликули в зони с липсващо окосмяване.

Д-р Росица Денчева, д.м.
Дерматологична клиника „София”
02/472 13 56
0879/051503

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 3