Ezine.bg»Статии»Красота»Лук и водка правят косата гъста

Лук и водка правят косата гъста

Нина НордНина Норд
Джедай
2k346
Лук и водка правят косата гъста

Когато изведнъж усетите, че при ресане на гребена остават цели кичури коса, започнете да си правите укрепващи косъма маски, които ще ви отърват и от досадния пърхот. За целта ще ви помогне много рициновото масло.

Една супена лъжица рициново масло се смесва една супена лъжица сварен черен чай и една супена лъжица водка. С тази смес се намазва добре косата, оставя се за три часа и се измива с топла вода. Прави се два-три пъти седмично.

Лукът на глави е едно от най-старите средства за подобряване на състоянието на косата и за премахване на пърхот. Нарежете наситно две глави лук и ги залейте с триста милилитра водка или спирт, разреден с вода. Оставете за два часа и прецедете. С тази течност мажете главата веднъж на ден.

Ефективна е и спиртовата настойка от коприва. Пресни листа коприва се измиват добре, като последният път това се прави с гореща вода и сода. Листата се разтъркват, смесват се с десет пъти повече спирт или водка и се оставят за една седмица в плътно затворен стъклен съд.

След това се прецежда и с тази течност се натрива кожата на главата един –два пъти седмично. Това лекарство помага при косопад, а също така при мазен пърхот.

Лук и водка правят косата гъста

За подобряване на състоянието на косата се използва и отвара от коприва. Супена лъжица сухи листа коприва, стрити на прах, се заливат с една чаша гореща вода и един час престояват на тъмно. Прецеждат се и веднага се намокря косата или корените.

Полезни са и маските със сол. Върху измита коса се нанася обикновена сол, като се наръсва между отделните кичури. Главатасе завива с петнадесет минути с найлонов плик и след това се изплаква с вода. Тази процедура се прави след всяко миене. След десет процедури падането на косата приключва.

Липата спира косопада. Прави се отвара от осем супени лъжици липов цвят и половин литър вода. Кипи двадесет минути, прецежда се и с тази смес се натрива главата. След като престои един час, се изплаква.

За укрепване на косата се използва чесън, защото съдържащите се в него фитонциди убиват бактериите, а етеричните масла засилват притока на кръв към луковиците на косъма.

При плешиви петна се прави следната процедура: изчистените скилиди чесън се начукват до гъста каша. Тя се нанася върху петната един път на ден и престоява два часа, след което главата се измива. Тази процедура се прави десет дни подред и се повтаря два-три пъти с прекъсване от десет дни.

За подобряване на растежа на косата и отстраняване на пърхота се прави втриване на каша от счукан чесън един път седмично два часа преди миенето на косата. Добре е в счукания чесън да се капнат няколко капки масло. Главата не се покрива, докато върху нея има чесън, за да не се предизвика алергична реакция.

Добро средство за укрепване на косата е маската от яйца и рициново масло. Смесвате се едно яйце, две супени лъжици рициново масло, една чаена лъжичка оцет и една чаена лъжичка глицерин.

Разбийте сместа и втрийте в корените на косата. Покрийте главата с топла мека кърпа, постойте над пара и измийте. Косата става мека, гъста, блестяща и лесна за оформяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
45
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
pety
pety
21.08.2013 13:41
Много хубава статия , благодарим , че я споделихте с нас :)
1
0