Косата има основна естетическа роля и поради това косопадът тревожи както жените, така и мъжете.
Смята се, че е нормално човек да губи дневно от 50 до 100 косъма.
Преди да се пристъпи към лечение на косопада е задължително да се потърси възможната причина за падането на косата. Съществуват различни видове косопад.

  • Андрогенен косопад
Този косопад е най-често срещан и има генетичен характер. Предизвикан е от действието на андрогенни хормони на генетично предразположени космени фоликули. При мъжете започва с изтъняване на косата в областта на слепоочията, последвани от косопад на фронталната част. Процесът засяга симетрични участъци. Започва обикновено след двадесетата година. Жените също не са пощадени и според някои данни между 10 и 20% от тях страдат от андрогенен косопад.
  • Косопад, дължащ се на заболявания
Множество болести могат да доведат до косопад.
Травматичният косопад е предизвикан от физическа травма, която може да бъде случайна или предизвикана в резултат на чести козметични процедури. В повечето случаи този косопад е обратим при спиране на агресията върху скалпа-боя за коса, фризьорски процедури. Внимавайте с много опънатите прически и стегнатите опашки. Силната горещина разрушава косъма, затова дръжте сешоара на около 20 см от косата и го движете, за да я сушите равномерно. Предпочитайте по-ниската степен на сушене.
 
Косопад от недоимъчно хранене. При недостатъчен белтъчен прием космите стават сухи, чупливи, с частична загуба на пигмент.

Косопад при ендокринни заболявания. При хипотиреоидизма косопадът е честа проява. Косата е разредена, суха и груба.
 
Много лекарства, използвани при различни заболявания могат да доведат до косопад, например цитостатици, антикоагуланти, тиреостатични препарати и др.
  • Реакционен косопад. Някои събития като продължителната и висока температура, значителната кръвозагуба, психичен шок и др могат да провокират сериозен косопад.. Този косопад е обратим в рамките на няколко месеца. След раждането между 30 % и 50% от жените губят част от косата си. Загубата може да е значителна, но косата се възстановява след няколко месеца. В този случай не трябва да се страхуваме , че косопадът ще е дефинитивен. Косопадът не е само козметичен проблем, затова констатирате ли, че падането на косите е над нормалното, потърсете незабавно съветите на кожен лекар.

Съвременната медицина разполага с лекарства, които са в състояние да спасят косите от опадане, стига лечението да започне навреме.