Ежедневният стрес уврежда не само здравето, но и външния ни вид.
Косата има основна естетическа роля за всички нас и поради тази причина косопадът или изтощената коса  тревожат не само мъжете но и жените.
 


Смята се, че нормално човек губи  от 50 до 100 косъма всеки ден и това не се отразява върху визията на косата ни. За косопад може да се говори, когато опадалите косми са значително повече и отпадат от скалпа без голямо усилие. Преди да се предприемат някакви мерки за лечение на косопада, задължително трябва да се консултирате с дерматолог. Той ще определи възможната  причина за оредяване на косата и ще препоръча най-подходящото за случая лечение. Самолечението трябва да се избягва, тъй като може да има нежелани странични ефекти. Специалистите различават няколко вида косопад.

 



Андрогенен косопад


Андрогенният косопад  е най-често срещаният  и се смята че има наследствена предразположеност за появата му. Предизвиква се пад въздействието на повишени нива на андрогенните (мъжките) хормони. При представителите на силния пол този тип косопад се проявява с изтъняване на косата в областта на слепоочията, а в последствие и олисяване на фронталната част на скалпа. Характерно е, че процесът се развива в симетрично разположени участъци и рядко започва преди двадесетата година на човек. Макар и по-рядко, жените също страдат от андрогенен косопад и според различни данни процентът на засегнатите е между 10 и 20%.



Косопад, причинен от заболяване


Множество болести болести или механични увреждания могат да доведат до увреждане на косменият фуликул.

  • Често срещан е т. нар травматичен косопад, в следствие от случайна физическа травма, или в резултат на чести козметични процедури. В повечето случаи този косопад е обратим и косъмът се възстановява след като се отстрани причинителят. Най-честите причини са честото третиране на косата с бои и оцветители, ежедневното използване на преси и сешуари и дори опанатите и стегнати опашки. Специалистите предупреждават, че високата температура разрушават структурата на косъма и трайно го уврежда. Препоръчително е косата да се оставя да изсъхне сама или, ако това не е възможно да се използва по-ниска степен на сешуара.

 

  • Реакционен косопад. При някои състояния, каквито са продължителната и висока температура,  кръвозагуба, психичен шок и силен стрес, може да се появи значително окапване на косата и дори оплешивяване. Дерматолозите успокояват, че реакционният косопад е обратим и в рамките на няколко месеца косменият фуликул напълно се възстановява. При 30 % до 50% от жените, след раждане се забелязва значителна загуба на коса на тя се възстановява до половин година след това.

 

 

  • Косопад причинен от недоимъчно хранене. При драстични диети или нерационално хранене, с намален белтъчен прием, се забелязва, че космите стават сухи, чупливи, и дори могат частично да загубят пигмента си.

 

  • Косопад при ендокринни заболявания.  Косопадът е честа проява при проблеми с ендокринната жлеза. При хипотиреоидизъм например, косата е разредена, суха и чуплива. Лекарите напомнят, че косопадът може да бъде и странична реакция при медикаментознато лечение на някои заболявания и състояния. Такива медикаменти са цитостатици, антикоагуланти и тиреостатични препарати.


Днес медицината разполага с редица препарати, които са в състояние да предпазят косъма от разрушаване, стига лечението да започне навреме.


Въпреки че окапването на косата е доста разпространен проблем, и почти всеки човек в даден момент е губил здравината и блясъка на косата си, процесът е строго индивидуален и се развива в различна степен. Предлагаме ви девет от най-честите причини, за косопад и оплешивяане.

 


1. Стресът

Стресът и емоциите  са способни да се отразят негативно на здравето на косата. Разрушаването на космения фуликул не  става веднага, а обикновенно е необходим период от 2-3 месеца. Когато човек е изложен на силен стрес за по-дълъг период от време,  надбъбречните му жлези засилват режима на работа  и произвеждат по-голямо количество от  хормоните тестостерон и норадреналин. Промените в хормонални баланс водят до засилване на косопада.
 


За да се предприеме адекватно лечение на това състояние, е необходимо да се направят някои изследвания. Тества се састоянието но скалпа, за да се определи кои вещества липсват на организма и най-често се препоръчва засилен прием на мултивитамини и минерали.  Ролята на психотерапията също е иначителна, тъй като с подобряване на психологическото състояние се подобрява и общото здравословно състояние на пациента.

 

Другите разпространени причини за косопада и начините, по които можете да се преборите с тях можете да видите тук